Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pomarańczowy dżem z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dżem, który zaskoczy każdego swoim kolorem i smakiem.

Pomarańczowy dżem z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowy dżem z cukinii

 

  • 2,5 kg cukinii,
  • 40 dag cukru,
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej,
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego,
  • szczypta kwasku cytrynowego

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy dżem z cukinii
Cukinię dokładnie obieramy, a następnie wydrążamy jej środek tak, aby nie było pestek. Tak przygotowaną cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Wkładamy do garnka i cukinię smażymy przez około godzinę aż do miękkości podlewając kubeczkiem wody co jakiś czas mieszając. Ilość wody zależy od mięsistości cukinii. Tak po około 50 minutach dosypujemy cukier i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i całość blenderujemy na gładką masę. Znów doprowadzamy do wrzenia i po kolei dodajemy galaretkę i kwasek cytrynowy oraz kilka kropel aromatu pomarańczowego, zagotowujemy. Smażymy znowu około kwadransa. Gorący dżem przekładamy do czystych słoików. Słoiki odwracamy do góry dnem.
Pomarańczowy dżem z cukinii
Przygotowujemy cukinię: obieramy, ścieramy i smażymy.
Pomarańczowy dżem z cukinii
Cukinię smażymy dodając cukru, galaretkę.
Pomarańczowy dżem z cukinii
Gorący dżem przekładamy do słoiczków, stawiamy do góry dnem.
Pomarańczowy dżem z cukinii
Ciekawy kolor i smak, gorąco polecam taki dżem :-)

Tagi:

cukinia