bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Pomarańczowy keks

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Gdy marnuja sie pomarancze warto zrobic pyszne ciasto.

Pomarańczowy keks

Składniki:

Pomarańczowy keks

 

  • 127g masła miekkiego
  • 162g cukru
  • 2 jajka
  • 225g przesianej mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • kilka kropel olejku pomarańczowego (opcjonalnie)
  • drobno otarta skórka z jednej dużej pomarańczy
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • lukier:
  • 150 cukru pudru
  • łyżka soku pomarańczowego
  • łyżka soku z cytryny)
  • skórka pomarańczowa do ozdoby

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy keks
Nagrzać piekarnik do 180*C. Przygotować keksówkę, wyłożyć natłuszczonym papierem.

Masło roztopic, utrzeć z cukrem na puszystą masę (około 8 min. mikserem). Następnie dodawać po jednym jajku, zmniejszyc obroty, dodawac stopniowo przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko, sok, olejek i skórkę pomarańczową. Całość połączyć, a następnie przelać do keksówki; wierzch wyrównać. Piec około 55 minut. Wyjac wystudzic.

Składniki lukru wymieszać, polać wierzch ciasta i przyozdobić startą skórką.

Pyszne pachnące ciasto. I szybko sie robi.

Żródlo: http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2010/04/Ciasto-pomaranczowe.html