Sposób przygotowania:
Pomarańczowy keks
Nagrzać piekarnik do 180*C. Przygotować keksówkę, wyłożyć natłuszczonym papierem.
Masło roztopic, utrzeć z cukrem na puszystą masę (około 8 min. mikserem). Następnie dodawać po jednym jajku, zmniejszyc obroty, dodawac stopniowo przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko, sok, olejek i skórkę pomarańczową. Całość połączyć, a następnie przelać do keksówki; wierzch wyrównać. Piec około 55 minut. Wyjac wystudzic.
Składniki lukru wymieszać, polać wierzch ciasta i przyozdobić startą skórką.
Pyszne pachnące ciasto. I szybko sie robi.
Żródlo: http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2010/04/Ciasto-pomaranczowe.html
Masło roztopic, utrzeć z cukrem na puszystą masę (około 8 min. mikserem). Następnie dodawać po jednym jajku, zmniejszyc obroty, dodawac stopniowo przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko, sok, olejek i skórkę pomarańczową. Całość połączyć, a następnie przelać do keksówki; wierzch wyrównać. Piec około 55 minut. Wyjac wystudzic.
Składniki lukru wymieszać, polać wierzch ciasta i przyozdobić startą skórką.
Pyszne pachnące ciasto. I szybko sie robi.
Żródlo: http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2010/04/Ciasto-pomaranczowe.html