madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Pomidor z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jak dla mnie lekkie śniadanie lub kolacja chociaż spotkałam się z określeniem że to danie męskiej kuchni.

Pomidor z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidor z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Pomidor z jajkiem
Pomidory myjemy i osuszamy. Odcinamy wierzch i za pomocą łyżeczki wydrążamy środek, uważając aby nie przebić ścianek. Środek posypujemy solą i mielonym czarnym pieprzem. Na dnie układamy plasterki kiełbasy , a następnie wbijamy po jajku. Wierzch jajka także przyprawiamy, układamy w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę i posypujemy ziołami prowansalskimi. Ponownie wkładamy na 2-3 minuty aby ser się stopił. Podajemy z tostami udekorowane listkami bazylii.
Pomidor z jajkiem
Ścinamy wierzch pomidorów i wydrążamy środki
Pomidor z jajkiem
Na dnie pomidorów układamy plasterki kiełbasy
Pomidor z jajkiem
Do każdego pomidora wbijamy po jednym jajku
Pomidor z jajkiem
Układamy plasterki mozzarelli i posypujemy ziołami