zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Po prostu zupa pomidorowa

Pomidorowa

Składniki:

Pomidorowa

 

  • 1 porcja rosołowa
  • 3-4 marchewki
  • 1 spora pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 150 ml śmietany 18% słodkiej
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki mąki
  • 4 litry wody na wywar
  • sól
  • pieprz
  • maggi w płynie
  • szczypta cukru
  • natka pietruszki
  • 1 paczka makaronu np. świderki

Sposób przygotowania:

Pomidorowa
Z porcji rosołowej i warzyw gotujemy wywar na małym ogniu, aby był klarowny. Gdy warzywa i mięsko jest miękkie wyjmujemy część marchewki, seler i pietruszkę i dokładnie miksujemy z niewielką ilością wywaru. Wlewamy to z powrotem do zupy, dodajemy koncentrat. W niewielkiej ilości letniej wody rozrabiamy mąkę, dolewamy śmietanę i zagęszczamy zupę, doprawiamy do smaku, zagotowujemy. Makaron gotujemy. Nakładamy makaron do miseczek zalewamy zupą i posypujemy zielona natką pietruszki. Zmiksowane warzywa to dobry pomysł na to aby nasze dzieci, które w większości nie lubią warzyw zjadły je. Ja w ten sposób przemycam je mojemu młodszemu synkowi, który nie jada żadnych warzyw.