Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Pomidorowa Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moja ulubiona zupa od czasów dzieciństwa

Pomidorowa Edzi

Składniki:

Pomidorowa Edzi

 

  • 1 korpus z kurczaka
  • 2 udka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń 1/2 selera
  • 1 cebula
  • biała część pora
  • liść kapusty włoskiej
  • 150 ml śmietany 12 %
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pomidorowa Edzi
Mięso opłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka. Warzywa obrać, opłukać i dodać do mięsa. Cebulę zrumienić na gazie, lub suchej patelni (dla zapachu). Zalać wodą do przykrycia zawartości garnka. Dodać przyprawy, gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso jest miękkie, wyjąć je z garnka, Przecier pomidorowy dokładnie rozmieszać w kubku z rosołem i wlać z powrotem do garnka dokładnie mieszając. Dodać śmietanę, wcześniej wymieszaną osobno z rosołem. Kapustę, cebulę, por wyjąć z rosołu (raczej nie będą potrzebne). Mięsko obrać od kości, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do zupy. Posypać posiekaną natką pietruszki, podawać z ryżem lub makaronem.