Sposób przygotowania:
Pomidorowa jajecznica z cebulą
Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. W między czasie kroimy w drobną kosteczkę cebulę i dodajemy ja na rozgrzane masło. Czekamy 3,4 minuty i w tym czasie kroimy na małe kawałki pomidora i szatkujemy piórka cebuli. Podgrzewaną czerwoną cebulę mieszamy i dodajemy 50 ml wody, aby się lekko poddusiła i stała się miękka. Gdy woda wyparuje, a cebula stanie się miękka, wbijamy 3 jajka. Gotujemy na małym ogniu u ciągle mieszamy. Po 2 minutach dodajemy pokrojonego pomidora i pokrojone wcześniej piórka cebuli. Mieszamy i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji jajecznicy. Dla większych smakoszy polecam tą samą jajecznice z kiełbaską lub boczkiem. Smacznego!
elzbieta8960
elzbieta8960
jajecznicy nie gotujemy a smazymy
Urwalo mi zdanie :):)
Klaud922
edytaha
Klaud922
elzbieta8960
Czyli szczypiorek ? Jesli tak to musisz to poprawic ...
Klaud922
elzbieta8960
Oj Ty piorko ,piorko :):):):)
Bernadetta
Szczypiorek nie rośnie wraz z cebulą ? To skąd się bierze ? A w piórka to się cebulę kroi. Gdy wbijesz 3 jajka na patelnię, to po kilkunastu sekundach się one już zetną. W przepisie napisałaś natomiast, że po 2 minutach od wbicia jajek dodajemy pomidora i dalej smażymy... Próbowałaś kiedyś zrobić jajecznicę wg tego przepisu ?
Klaud922
Co drugi dzień robię jajecznicę według tego przepisu. Szczypiorek można kupić osobno, a piórka cebuli wraz z młodą cebulką osobno. Nie mylmy szczypiorku z piórkami cebuli. Przy gotowaniu na malutkim ogniu nic się nie zetnie. Wiem, bo robię to na prawdę bardzo często.
Bernadetta
Skoro robisz tę jajecznicę co drugi dzień, to mam nadzieję, że najpóźniej jutro zamieścisz jej zdjęcie, tak jak grillowanej sałaty.... Nadal nie odpowiedziałaś na moje pytanie skąd się bierze szczypiorek, skoro nie rośnie wraz z cebulą ? A piórka cebuli to nie jest szczypiorek tylko kawałek, w jaki się cebulę kroi (mniej więcej pół talarka).
Klaud922
Zacznę od początku.
Szczypiorek owszem posiada cebulki, ale bardzo malutkie. Często można go kupić w sklepach w doniczce. Polecam kupić i sprawdzić, że w ziemi nie kryje się wielka cebula. Natomiast piórka cebuli wyrastają z młodej cebulki, a nie są to żadne kawałki.
justynak223
Bernadetta
Teraz nie mam żadnych wątpliwości, że jesteś "doświadczonym" kucharzem, hihihi :)
darmiona