Sposób przygotowania:
Pomidorowa majerankowaETAP 1:
Pałki umyć i włożyć do garnka. Dodać obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora i cebulę oraz ząbek czosnku. Wlać wody tyle aby ledwo zakryła składniki. Włożyć listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wsypać 0,5 łyżki roztartego majeranku. Ustawić na gazie i zagotować.
Gotować ok. 0,5 godziny. Posolić. Dodać koncentrat pomidorowy i kolejne 0,5 łyżki roztartego majeranku. Gotować kolejne 20 minut. Zaprawić zupę śmietaną wlewając ją bezpośrednio do garnka.
Dodać ostatnie 0,5 łyżki majeranku i gotować jeszcze kolejne 20 minut.
Po ugotowaniu wyjąć pałki i marchewkę a resztę przecedzić. Zupę podawać z makaronem, marchewką i pałką z kurczaka posypane szczyptą majeranku.