WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1150]

Pomidorowa majerankowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna zupa pomidorowa ugotowana na pałkach z kurczaka z warzywami i dużą ilością majeranku dodawaną na różnych etapach gotowania zupy.

Pomidorowa majerankowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa majerankowa

 

  • 4 pałki z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 8 ziaren pieprzu
  • sól
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • kilka łyżek śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Pomidorowa majerankowa

ETAP 1:

Pałki umyć i włożyć do garnka. Dodać obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora i cebulę oraz ząbek czosnku. Wlać wody tyle aby ledwo zakryła składniki. Włożyć listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wsypać 0,5 łyżki roztartego majeranku. Ustawić na gazie i zagotować.

Gotować ok. 0,5 godziny. Posolić. Dodać koncentrat pomidorowy i kolejne 0,5 łyżki roztartego majeranku. Gotować kolejne 20 minut. Zaprawić zupę śmietaną wlewając ją bezpośrednio do garnka.

Dodać ostatnie 0,5 łyżki majeranku i gotować jeszcze kolejne 20 minut.

Po ugotowaniu wyjąć pałki i marchewkę a resztę przecedzić. Zupę podawać z makaronem, marchewką i pałką z kurczaka posypane szczyptą majeranku.

Pomidorowa majerankowa
Pomidorowa majerankowa po przecedzeniu od warzyw i mięsa
Pomidorowa majerankowa
Majeranek dodawany po raz trzeci do zupy po dodaniu śmietany
Pomidorowa majerankowa
Majeranek dodany po dodaniu koncentratu pomidorowego
Pomidorowa majerankowa
Mięso i warzywa na zupę zalane wodą z dodanymi przyprawami i pierwszą porcją majeranku

Tagi:

obiad zupa