Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Zupa pomidorowa z brokułami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa pomidorowa w trochę innej wersji bo z brokułami i makaronem ryżowym zabielona serkiem topionym.

Zupa pomidorowa z brokułami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa pomidorowa z brokułami

 

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1 podudzie z kurczaka
  • 1/2 brokuła
  • 2 cebule
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • garść makaronu ryżowego
  • 100 g serka topionego bez dodatków
  • 2 łyżki oliwy
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz-ziarenka

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z brokułami
Podudzie z kurczaka umyć, zalać w garnku ok. 1,5-2 l zimnej wody i zagotować. Po zagotowaniu zebrać szumowiny i wrzucić obrane i opłukane warzywa: marchewkę pokrojoną w kostkę, całą pietruszkę i całego selera.

Dodać listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotować na małym ogniu ok. 45 min., pod przykryciem.

Obrać cebulę, drobno posiekać i podsmażyć do zeszklenia. Wrzucić pomidory z puszki i smażyć ok. 5 min.

Po upływie 45 min. do garnka wrzucić podsmażone pomidory z cebulką i gotować razem ok. 5-7 min. Brokuła umyć, podzielić na mniejsze części i wrzucić do zupy. Gotować kolejne 5 min.

Następnie dodać serek topiony, pokrojony na mniejsze kawałki. Mieszać do momentu aż cały się rozpuści w zupie. Na końcu wrzucić garść makaronu ryżowego i gotować zupę do jego miękkości.

Przyprawić solą i pieprzem.  
Zupa pomidorowa z brokułami
Zupa pomidorowa z brokułami podczas gotowania

Tagi:

zupa warzywa