Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1009]

Zupa - krem z dyni z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dynia - warzywo, bez którego trudno wyobrazić sobie październik - uwielbia orientalne połączenia. Ja polecam przygotować z niej pyszną zupę- krem z mlekiem kokosowym i krewetkami, doprawioną trawą cytrynową i kolendrą.

Zupa - krem z dyni z krewetkami

Składniki:

Zupa - krem z dyni z krewetkami

 

Sposób przygotowania:

Zupa - krem z dyni z krewetkami

ETAP 1:

Zupa - krem z dyni z krewetkami
Papryczkę chili i czosnek kroimy w drobną kostkę

Papryczkę chili i czosnek kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Dynię obieramy, kroimy na kawałki, wyrzucamy pestki, miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Zupa - krem z dyni z krewetkami
Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, czosnek, chili i dynię

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, czosnek i papryczkę chili, następnie wrzucamy ziemniaki i dynię i smażymy do miękkości. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, suszoną kolendrą i suszoną trawą cytrynową.

ETAP 3:

Zupa - krem z dyni z krewetkami
Do warzyw dodajemy bulion i mleko kokosowe

Do warzyw wlewamy mleko kokosowe i bulion. Zagotowujemy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy krewetki - obieramy je z pancerzyków, nacinamy i usuwamy jelitka.

ETAP 4:

Zupa - krem z dyni z krewetkami
Zupę blendujemy na jednolity krem

Zupę blendujemy na jednolity krem.

ETAP 5:

Zupa - krem z dyni z krewetkami
Do zupy dodajemy krewetki

Do zblendowanej zupy dodajemy krewetki. Gotujemy razem przez 10 minut. Zupę doprawiamy do smaku.
Zupę rozlewamy na talerze. Przed podaniem każdą porcję posypujemy pestkami dyni.