Sposób przygotowania:
Zupa - krem z dyni z krewetkamiETAP 1:
Papryczkę chili i czosnek kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Dynię obieramy, kroimy na kawałki, wyrzucamy pestki, miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
ETAP 2:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, czosnek i papryczkę chili, następnie wrzucamy ziemniaki i dynię i smażymy do miękkości. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, suszoną kolendrą i suszoną trawą cytrynową.
ETAP 3:
Do warzyw wlewamy mleko kokosowe i bulion. Zagotowujemy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy krewetki - obieramy je z pancerzyków, nacinamy i usuwamy jelitka.
ETAP 4:
Zupę blendujemy na jednolity krem.
ETAP 5:
Do zblendowanej zupy dodajemy krewetki. Gotujemy razem przez 10 minut. Zupę doprawiamy do smaku.
Zupę rozlewamy na talerze. Przed podaniem każdą porcję posypujemy pestkami dyni.