WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1059]

Rosół z perliczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rosół ugotowany na perliczce z dodatkiem włoszczyzny. Rosół przyprawiłam odrobiną sosu sojowego dla bardziej wyrazistego smaku i koloru.

Rosół z perliczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rosół z perliczki

 

  • 1 tuszka perliczki
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 8 ziaren pieprzu
  • sól
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta majeranku

Sposób przygotowania:

Rosół z perliczki

ETAP 1:

Mięso umyć i włożyć do garnka. Wsypać ok. ćwiartkę łyżeczki soli i gotować ok. 1,5 godziny zbierając w trakcie szumowiny. W trakcie gotowania wywaru przygotować warzywa: obrać je i umyć, pokroić na mniejsze części. Cebulę opalić nad palnikiem. Wszystkie warzywa wrzucić do wywaru.

Dodać listki, ziele, pieprz, majeranek i sól. Włożyć 2-3 gałązki natki pietruszki. Gotować kolejne 1,5-2 godziny. Pod koniec gotowania wlać sos sojowy. Po ugotowaniu rosół przecedzić.

Podawać z makaronem.

Rosół z perliczki
Rosół z perliczki w trakcie gotowania w garnku
Rosół z perliczki
Obrane warzywa przygotowane do wrzucenia do wywaru
Rosół z perliczki
Wywar z perliczki w trakcie gotowania i zbierania szumowin

Tagi:

rosół zupy