eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa pomidorowa Eli gotowana na indyku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam zupę pomidorową z ryżem gotowaną na porcji rosołowej z indyka. Zupę podałam z mięsem obranym z porcji rosołowej.

Zupa pomidorowa Eli gotowana na indyku

Składniki:

Zupa pomidorowa Eli gotowana na indyku

rosół

  • 1 dużą porcja rosołowa z indyka - 2 środkowe części skrzydła i kawałek karku
  • 6 średnich marchewek
  • 2 większe pietruszki
  • 1/4 dużego selera
  • 7 cebul
  • 1 duża główka czosnku
  • 6 dużych liści laurowych
  • 12 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka ziaren pieprzu
  • sól do smaku

pozostałe składniki

  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego po 190 g
  • 1 garnuszek ryżu - 750 ml
  • 1 kubek śmietany kremówki 30 % - 330 g

przyprawy

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa Eli gotowana na indyku

przygotowanie składników

Zupa pomidorowa Eli gotowana na indyku
Obrać i opłukać marchewki, seler i pietruszki.

Marchewki, pietruszki i seler obrać i opłukać.

przygotowanie składników cd

Zupa pomidorowa Eli gotowana na indyku
Obsmażyć połówki cebuli i obrać czosnek.

Cebule obrać z łupinek,przekroić na połówki i obsmażyć na suchej patelni. Czosnek obrać z łupinek.

przygotowanie rosołu

Zupa pomidorowa Eli gotowana na indyku
Ze wszystkich składników ugotować rosół.

Do dużego garnka włożyć opłukaną porcję rosołową, marchewki, pietruszki, seler, cebule, czosnek, liście laurowe kulki ziela angielskiego i pieprzu. Zalać wszystko wodą, posolić do smaku i gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.Gotowy rosół przecedzić.

przygotowanie zupy

Zupa pomidorowa Eli gotowana na indyku
Pokroić mięso obrane z porcji rosołowej.

Z ostudzonych porcji rosołowych obrać mięso i pokroić.

przygotowanie zupy cd

Zupa pomidorowa Eli gotowana na indyku

Ryż wsypać do wrzącego rosołu i gotować aż będzie miękki.

przygotowanie zupy cd

Zupa pomidorowa Eli gotowana na indyku

Gdy ryż będzie pół miękki dodać koncentrat pomidorowy i gotować dalej. Śmietanę wlać do osobnego garnka, dolać gorącej zupy i wymieszać. Wlać zahartowaną śmietanę do zupy i zagotować. Część marchewki pokroić w kostkę ( resztę jarzyny wykorzystać do sałatki jarzynowej ). Do wrzącej zupy dodać mięso i pokrojoną marchewkę. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.

Smacznego!