Sposób przygotowania:
Pomidorowa rolada z polędwiczkiETAP 1
Umytą i osuszoną polędwiczkę nacinamy wzdłuż i rozkładamy. Następnie rozbijamy ją by powstał zgrabny, prostokątny płat. Tak przygotowany oprószamy solą i pieprzem.
ETAP 2
Na przyprawioną polędwiczkę wykładamy koło siebie plasterki szynki.
ETAP 3
Wzdłuż dłuższego bodu układamy pas suszonych pomidorów.
ETAP 4
Boki polędwiczki zawijamy do środka i zwijamy roladę. Uformowaną przewiązujemy nicią, by w trakcie obróbki cieplej zachowała swój kształt.
ETAP 5
Roladę obsmażamy dokładnie na rozgrzanym oleju. Gotową, delikatnie zrumienioną przekładamy do naczynia żaroodpornego, delikatnie podlewamy wodą oraz dodajemy tłuszcz ze smażenia.
Polędwiczkę pieczemy jeszcze około 0,5 godziny w 180°C. Gotową pozostawiamy na moment w wyłączonym, ale ciepłym piekarniku.
Sos spod rolady przelewamy do garnka. Dodajemy do niego śmietanę i gotujemy do momentu jak zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy kapary.
Magdalena88
niezły kąsek
misia5