jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pomidorowa rolada z polędwiczki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Polędwiczka, szynka, pomidory i kapary, to połączenie samych pysznych składników. Tak więc i danie smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam!!

Pomidorowa rolada z polędwiczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pomidorowa rolada z polędwiczki

SKŁADNIKI

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa,
  • Ok 5-6 plasterków szynki dobrej jakości,
  • Ok 8-10 połówek suszonych pomidorów z oleju,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Świeżo mielona sól morska,
  • Olej do obsmażenia rolady,
  • 2 łyżki śmietany,
  • Ok 5 dag kapar

Sposób przygotowania:

Pomidorowa rolada z polędwiczki

ETAP 1

Pomidorowa rolada z polędwiczki
z polędwiczki formujemy prostokątny płat

Umytą i osuszoną polędwiczkę nacinamy wzdłuż i rozkładamy. Następnie rozbijamy ją by powstał zgrabny, prostokątny płat. Tak przygotowany oprószamy solą i pieprzem.

ETAP 2

Pomidorowa rolada z polędwiczki
warstwę szynki wykładamy na polędwiczkę

Na przyprawioną polędwiczkę wykładamy koło siebie plasterki szynki.

ETAP 3

Pomidorowa rolada z polędwiczki
pas pomidorów układamy przy dłuższym boku

Wzdłuż dłuższego bodu układamy pas suszonych pomidorów.

ETAP 4

Pomidorowa rolada z polędwiczki
Z przygotowanych składników formujemy roladę

Boki polędwiczki zawijamy do środka i zwijamy roladę. Uformowaną przewiązujemy nicią, by w trakcie obróbki cieplej zachowała swój kształt.

ETAP 5

Pomidorowa rolada z polędwiczki
Przed pieczeniem roladę obsmażamy

Roladę obsmażamy dokładnie na rozgrzanym oleju. Gotową, delikatnie zrumienioną przekładamy do naczynia żaroodpornego, delikatnie podlewamy wodą oraz dodajemy tłuszcz ze smażenia.

Polędwiczkę pieczemy jeszcze około 0,5 godziny w 180°C. Gotową pozostawiamy na moment w wyłączonym, ale ciepłym piekarniku.

Sos spod rolady przelewamy do garnka. Dodajemy do niego śmietanę i gotujemy do momentu jak zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy kapary.


Tagi:

mięso