Sposób przygotowania:
Klopsy z sosem pieczarkowym
Na odrobinie oleju na złoty kolor podsmażyć pokrojoną cebulę. Następnie dodać umyte i grubo pokrojone pieczarki (30 dag odstawić). Odrobinę posolić i smażyć aż wyparuje z nich woda.
Co jakiś czas zamieszać.
W międzyczasie mięso włożyć do miski, wbić jajka, dodać namoczoną i dobrze odciśniętą bułkę, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą kucharek oraz do mięsa mielonego.
Wyrabiać ręką aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Odłożone pieczarki pokroić bardzo drobniutko i podsmażyć.
Ręką nabierać mięso, rozpłaszczać, na środek nakładać odrobinę drobniutko podsmażone pieczarki i formułować klopsy.
Gdy pieczarki są już usmażone, zalewamy ich bulionem, chwilę gotujemy. Śmietanę łączymy z mąką, dodajemy odrobinę wywaru, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i zalewamy wywar.
Przyprawiamy według uznania. Pod koniec dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę. Klopsy pieczemy na tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Co jakiś czas zamieszać.
W międzyczasie mięso włożyć do miski, wbić jajka, dodać namoczoną i dobrze odciśniętą bułkę, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą kucharek oraz do mięsa mielonego.
Wyrabiać ręką aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Odłożone pieczarki pokroić bardzo drobniutko i podsmażyć.
Ręką nabierać mięso, rozpłaszczać, na środek nakładać odrobinę drobniutko podsmażone pieczarki i formułować klopsy.
Gdy pieczarki są już usmażone, zalewamy ich bulionem, chwilę gotujemy. Śmietanę łączymy z mąką, dodajemy odrobinę wywaru, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i zalewamy wywar.
Przyprawiamy według uznania. Pod koniec dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę. Klopsy pieczemy na tłuszczu z obu stron na złoty kolor.