Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Pomidorowa salsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Salsę wykorzystałam do zielonych naleśników, ale można ją również podać np. do nachos czy przekąsek z ciasta francuskiego

Pomidorowa salsa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pomidorowa salsa

 

  • 30 dag dojrzałych pomidorów
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1 duży ząbek polskiego czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 małej limonki
  • 1/2 małego chili
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidorowa salsa
Pomidory obieramy ze skórki, wydrążamy miękki miąższ, kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek również obieramy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy drobno pokrojone chili oraz natkę pietruszki, oliwę z oliwek i sok z limonki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy schłodzoną jako dodatek do chipsów, przekąsek czy też sos do innych dań.
Pomidorowa salsa
Pomidory obieramy ze skórki, wydrążamy miękki miąższ, kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek również obieramy i bardzo drobno siekamy.
Pomidorowa salsa
Dodajemy drobno pokrojone chili oraz natkę pietruszki, oliwę z oliwek i sok z limonki.

Tagi:

pomidory