Sposób przygotowania:
Pomidorowa z dynią
Włoszczyznę obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dynię pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać jak najdrobniej. W rondlu o grubym dnie rozgrzać mocno oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać włoszczyznę i dynię. Wlać połowę porcji wody, przykryć, ugotować na małym ogniu do miękkości warzyw, wystudzić, zmiksować. Wlać pozostałą wodę, wymieszać, zagrzać. Pomidory sparzyć, zanurzyć w zimnej wodzie, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę. Dodać do przetartej zupy, jeśli zupa okaże się za gęsta dolać niewielką, potrzebna ilość przegotowanej, gorącej wody. Zupę posolić do smaku, przyprawić pieprzem. Dodać szczyptę cukru, na koniec wlać jogurt. Przed podaniem posypać zupę posiekaną natką.