kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Pomidorowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smaczna zupa która często gości na naszym stole, szczególnie w poniedziałki :)

Pomidorowa z makaronem

Składniki:

Pomidorowa z makaronem

 

  • por
  • seler
  • korzeń pietruszki
  • marchew
  • nać pietruszki
  • makaron-świderki, muszelki lub zwyczajny zapałka
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 skrzydełka kurczaka lub porcja rosołowa
  • sól
  • śmietanka 30%

Sposób przygotowania:

Pomidorowa z makaronem
Z porcji rosołowej/skrzydełek oraz warzyw gotujemy bulion. Marchewkę kroimy w plasterki! Resztę można dodać w całości. Po około 45 minutach wyjmujemy warzywa-z wyjątkiem marchewki która zostawiamy w zupie. Ważne by wywar gotować na wolnym ogniu. Dodajemy pokrojoną drobniutko natkę pietruszki. Po około 10 minutach można dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zabielamy śmietanka- im jej więcej tym zupa bardziej kremowa i słodkawa. Na sam koniec solimy do smaku.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przelewamy wodą. Podajemy wraz z zupą.
** zamiast gotować nowy rosół możemy wykorzystać ten z dnia poprzedniego np z niedzieli :), podobnie jak makaron
Smacznego!