Sposób przygotowania:
Pomidorowa ze świeżych pomidorów z chiliEtap 1
Skórkę na pomidorach naciąć na krzyż. Pomidory sparzyć wrzątkiem.
Etap 2
Następnie je obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w małą kostkę.
Etap 3
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekać.
Etap 4
Cebulę, czosnek i papryczkę zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju.
Etap 5
Do tego dodać pomidory. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut, od czasu do czasu zamieszać.
Etap 6
Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Warzywa dodać do pomidorów. Dodać też bazylię, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wymieszać.
Etap 7
Wlać bulion, zagotować. Gotować dalej kolejne 15-20 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Podawać np. z ugotowanym makaronem, ryżem, kluskami...
Magdalena88
Marika-