Sposób przygotowania:
Gulasz z fasoli i warzywETAP 1:
Dzień wcześniej namoczyć fasolę, a następnie ugotować na pół miękko w wodzie bez przypraw.
Mięso pokroić w większą kostkę, a marchew, seler i pietruszkę pokroić w troszkę mniejszą kostkę.
W garnku rozgrzać olej i wrzucić mięso oraz warzywa, wszystko razem chwilkę przesmażyć do momentu zeszklenia, następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć wszystko jeszcze 2-3 minuty
ETAP 2:
Do podsmażonego mięsa dodać ugotowana fasolę razem z wodą w której się gotowała ( z woda nie przesadzamy i jeśli mamy jej dużo to nie wlewamy całej).
Do garnka dodać kilka ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżkę jarzynki, 1 łyżkę mielonej papryki słodkiej i szczyptę chili, przykryć i gotować do miękkości warzyw i mięsa w trakcie gotowania do garnka dodać zrumieniony na patelni boczek wcześniej pokrojony w kostkę i dodajemy go bez powstałego w trakcie smażenia tłuszczu.
Pod koniec gotowania do garnka dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek. Kiedy wszystkie warzywa są miękkie dolewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru na koniec posypujemy zieloną pietruszką.