iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Gulasz z fasoli i warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gęsta i sycąca potrawa jednogarnkowa idealna na chłodniejsze dni lub wtedy kiedy trzeba nakarmić zgłodniałych domowników.

Gulasz z fasoli i warzyw

Składniki:

Gulasz z fasoli i warzyw

 

  • 50 dag mięsa z łopatki wieprzowej
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 40 dag białej drobnej fasoli
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Gulasz z fasoli i warzyw

ETAP 1:

Gulasz z fasoli i warzyw
Warzywa i mięso maja sie tylko zeszklić.

Dzień wcześniej namoczyć fasolę, a następnie ugotować na pół miękko w wodzie bez przypraw.

Mięso pokroić w większą kostkę, a marchew, seler i pietruszkę pokroić w troszkę mniejszą kostkę.

W garnku rozgrzać olej i wrzucić mięso oraz warzywa, wszystko razem chwilkę przesmażyć do momentu zeszklenia, następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć wszystko jeszcze 2-3 minuty

ETAP 2:

Gulasz z fasoli i warzyw
Wody nie ma byc dużo bo potrawa ma być gęsta.

Do podsmażonego mięsa dodać ugotowana fasolę razem z wodą w której się gotowała ( z woda nie przesadzamy i jeśli mamy jej dużo to nie wlewamy całej).

Do garnka dodać kilka ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżkę jarzynki, 1 łyżkę mielonej papryki słodkiej i szczyptę chili, przykryć i gotować do miękkości warzyw i mięsa w trakcie gotowania do garnka dodać zrumieniony na patelni boczek wcześniej pokrojony w kostkę i dodajemy go bez powstałego w trakcie smażenia tłuszczu.

Pod koniec gotowania do garnka dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek. Kiedy wszystkie warzywa są miękkie dolewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru na koniec posypujemy zieloną pietruszką.