Sposób przygotowania:
Udziec z jelenia w sosie malinowo - winnym
Maliny rozmrażamy.
Robimy marynatę do mięsa:
Łączymy posiekany czosnek, sos sojowy, czerwone wino (połowę butelki), tymianek, oliwę, sól i pieprz.
Mięso kroimy na porcje, posypujemy odrobiną soli i pieprzu, umieszczamy w marynacie, marynujemy co najmniej godzinę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy mięso z każdej strony. Następnie mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy częścią marynaty, pieczemy 30 min. w 200 st. C, następnie ponownie podlewamy marynatą i pieczemy ok. 1,5 godz. w 180 st. C. Co jakiś czas mięso podlewamy marynatą.
Rozmrożone maliny łączymy z pozostałą połową czerwonego wina, podgrzewamy w garnku, aż sos się zredukuje. Ziemniaki gotujemy.
Robimy sałatkę z rukoli, pomidorków koktajlowych i kiełków, dodajemy dressing zrobiony z musztardy, oliwy i miodu smakowego (ja dałam truskawkowy).
Mięso polewamy sosem, podajemy z ziemniakami i sałatką.
Robimy marynatę do mięsa:
Łączymy posiekany czosnek, sos sojowy, czerwone wino (połowę butelki), tymianek, oliwę, sól i pieprz.
Mięso kroimy na porcje, posypujemy odrobiną soli i pieprzu, umieszczamy w marynacie, marynujemy co najmniej godzinę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy mięso z każdej strony. Następnie mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy częścią marynaty, pieczemy 30 min. w 200 st. C, następnie ponownie podlewamy marynatą i pieczemy ok. 1,5 godz. w 180 st. C. Co jakiś czas mięso podlewamy marynatą.
Rozmrożone maliny łączymy z pozostałą połową czerwonego wina, podgrzewamy w garnku, aż sos się zredukuje. Ziemniaki gotujemy.
Robimy sałatkę z rukoli, pomidorków koktajlowych i kiełków, dodajemy dressing zrobiony z musztardy, oliwy i miodu smakowego (ja dałam truskawkowy).
Mięso polewamy sosem, podajemy z ziemniakami i sałatką.