Aneta76

Aneta76

Kucharz
[Przepisów: 8]

Pomidorówka 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taką pomidorówkę gotuję szczególnie w zimie, już po sezonie na świeże pomidory, z pysznych przecierów pomidorowych Pudliszki

Pomidorówka 5

Składniki:

Pomidorówka 5

 

  • ćwiartka kurczaka
  • 2 litry wody
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałeczek pora, plasterek selera)
  • 100 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pomidorówka 5
Opłukane mięso włożyć do garnka, dodać zimną wodę (2 litry), posolić i zagotować na większym ogniu. W międzyczasie zdejmować łyżką cedzakową wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny. Dodać obrane i opłukane warzywa i całość gotować kolejne 1/2 godziny. Mięso wyjąć z wywaru, dodać przecier pomidorowy Pudliszki i zagotować. W kubku wymieszać śmietanę z małą ilością gorącego wywaru i wlać do zupy. Zupę ponownie zagotować, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z makaronem. Koniecznie posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Bardzo polecam.