jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pomidorówka kremowa ekspresowa.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybka zupa kremowa pomidorowa zagęszczona warzywami ugotowanymi w rosole czyli przepis z notatnika oszczędnej gospodyni.

Pomidorówka kremowa ekspresowa. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorówka kremowa ekspresowa.

 

  • porcja warzyw z rosołu
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1/2 szklanki wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka suszonej papryki w proszku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz do smaku

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pomidorówka kremowa ekspresowa.
Obieramy cebulę, siekamy ją drobno. Przesmażamy cebulę na 1 łyżce masła sklarowanego . Gdy cebula się zarumieni posypujemy ją papryką w proszku, mieszamy i podlewamy ją winem. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa z rosołu , suszoną bazylię. Dusimy wszystko razem 5 minut po czym miksujemy na krem blenderem lub przecieramy przez sito dolewając tyle wody, by zupa była w konsystencji kremu.Doprowadzamy zupę do zagotowania, doprawiamy ją solą, pieprzem i chilli. Na patelni na łyżce masła przyrumieniamy groszek ptysiowy. Podajemy zupę na gorąco w małych miseczkach z groszkiem ptysiowym.
Pomidorówka kremowa ekspresowa.
Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa z rosołu , suszoną bazylię.
Pomidorówka kremowa ekspresowa.
Doprowadzamy zupę do zagotowania, doprawiamy ją solą, pieprzem i chilli.
Pomidorówka kremowa ekspresowa.
Na patelni na łyżce masła przyrumieniamy groszek ptysiowy.
Pomidorówka kremowa ekspresowa.
Układamy groszek ptysiowy dekorując nim zupę oraz listkiem pietruszki