mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Pomidorówka na kości

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa

Pomidorówka na kości

Składniki:

Pomidorówka na kości

 

  • 1/2 kg kości rosołowych
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
  • koncentrat pomidorowy Pudliszki
  • kostka bulionowa
  • sól, pieprz,maga wedle uznania
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki smietany
  • łyżka majeranku
  • Dodatkowo:
  • makaron świderki bądź muszelki

 

Sposób przygotowania:

Pomidorówka na kości
Kości myjemy, zalewamy 2 l. wody. Wrzucamy kostkę bulionową, pokrojone w prązki warzywa i gotujemy. Podczas gotowania szumówką zbieramy szum gromadzący się na zupie. Gdy już mięso będzie miękkie wlewamy koncentrat i mieszamy do rozpuszczenia się przecieru i uzyskania ciemnopomarańczowej barwy. Rozkłócamy mąkę ze śmietaną i wlewamy do wywaru, by zagęścić zupę. Nastepnie przyprawiamy do smaku i posypujemy majerankiem. Zagotowujemy wodę z 2 łyżkami soli i kroplą oleju. Do wrzącej wody wsypujemy makaron. Gotujemy tyle, ile zalecił producent. Odcedzamy.Sposób podawania: Do talerza nałożyć makaron i zalać zupą.