Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pomidorówka z zagęszczonego soku :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo mi smakuje taka pomidorówka .

Pomidorówka z zagęszczonego soku :

Składniki:

Pomidorówka z zagęszczonego soku :

 

  • 30 dag wieprzowiny z kostką ( kostka schabowa z mięsem , kawałek żeberka itp. )
  • 30 dag wołowiny rosołowej
  • 1/2 litra zagęszczonego soku pomidorowego ( kupuję soki włoskie )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera ( wielkości pietruszki )
  • 1/3 pora
  • 1 kostka bulionu cielęcego
  • 1 litr wody
  • pieprz mielony
  • sól
  • cukier
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki maki
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Pomidorówka z zagęszczonego soku :
Mięso ,obrane warzywa, kostkę bulionową zalać wodą . Zagotować ( można odszumować ) i gotować na małym gazie ok 1,5 godziny . Wyjąć mięso i jarzyny .Wlać sok do wywaru. Zagotować .Zagęścić wlewając do zupy rozrobioną w zimnej wodzie ( ok 1/2 szklanki ) mąkę - zagotować . Doprawić do smaku solą , pieprzem , cukrem i maggi .
Podawać z makaronem ( najlepiej cienkim ale wybór zależy od gustu ) , ryżem lub lanymi kluskami posypana natka pietruszki . Śmietankę podać osobno tak by każdy dolał sobie na talerzu .
Warzywa z zupy można użyć na sałatkę , a obrane mięso na pierogi, naleśniki z mięsem lub krokiety.