jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pomidorowo- paprykowe podudzia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Tak przygotowanego kurczaka podajemy na przykład z pieczonymi ziemniakami. Danie jest proste, szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze wszystkim smakowało:).

Pomidorowo- paprykowe podudzia Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pomidorowo- paprykowe podudzia

SKŁADNIKI:

  • podudzia z kurczaka (0,5 kg),
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • około 18 sztuk pomidorków koktajlowych,
  • 2-3 gałązki rozmarynu,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • sól,
  • przyprawa do kurczaka,
  • olej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,

Sposób przygotowania:

Pomidorowo- paprykowe podudzia

ETAP 1

Pomidorowo- paprykowe podudzia
Osuszone podudzia oprószamy przyprawami

Podudzia przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane nacieramy przyprawą do kurczaka i oprószamy pieprzem i solą do smaku

ETAP 2

Pomidorowo- paprykowe podudzia
Czerwoną cebulę dzielimy na mniejsze elementy

Cebule obieramy i kroimy na mniejsze części.

ETAP 3

Pomidorowo- paprykowe podudzia
Czerwoną paprykę kroimy w kostkę

Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pomidorki przepłukujemy i osuszamy.

ETAP 4

Pomidorowo- paprykowe podudzia
Przygotowane składniki układamy w naczyniu żaroodpornym

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy przygotowane pałki. Pomiędzy nie wykładamy przygotowane pomidory, paprykę oraz cebulę.

ETAP 5

Pomidorowo- paprykowe podudzia
Całość zapiekamy w naczyniu żaroodpornym

Całość posypujemy świeżymi igiełkami rozmarynu oraz pokrojonym w plasterki czosnkiem. Następnie całość skrapiamy olejem i octem balsamicznym.
Danie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 50 minut w 180°C. Gotowe podajemy na ciepło.


Tagi:

papryka