zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2414]

Kurczak kurkowo-paprykowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Szybki i łatwy w przygotowaniu obiad z wykorzystaniem kurek.

Kurczak kurkowo-paprykowy

Składniki:

Kurczak kurkowo-paprykowy

 

  • 3 podudzia z kurczaka
  • 300 g podgotowanych kurek
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 3 szczypty pieprzu
  • 3 szczypty soli
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki sosu sojowo grzybowego
  • 1/2 szk posiekanego szczypiorku
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju
  • 3 saszetki brązowego ryżu

 

Sposób przygotowania:

Kurczak kurkowo-paprykowy
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odsączyć i przykryć aby nie wystygł. Umyte podudzia wytrybować, kości odłożyć np. do ugotowania wywaru na zupę. Mięso pokroić w kostkę, wrzucić je do miski. Dodać ocet balsamiczny i sos sojowo grzybowy i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie podsmażyć na oleju. Dodać podgotowane kurki i cebulę pokrojoną w kostkę i dalej smażyć. W między czasie umytą paprykę pokroić w kostkę i również dodać do mięsa. Pozostałe przyprawy i szczypiorek dodać do podduszonych składników i wymieszać. Wodę rozrobić z mąką ziemniaczaną, zagęścić nią sos i zagotować. Podawać z ugotowanym ryżem.