Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pomidorowy kapuśniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa z białej kapusty z dodatkiem koncentratu pomidorowego.

Pomidorowy kapuśniak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowy kapuśniak

 

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 kostki bulionowe (jak ktoś woli może je ominąć)
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Pomidorowy kapuśniak
Skrzydełka z kurczaka oczyścić, umyć, przełożyć do dużego garnka i zalać ok. 3 litrami wody. Zagotować je i zebrać powstałe szumowiny. Do wywaru dodać trochę soli, pieprzu i kostki bulionowe (można je ominąć). Kapustę niezbyt grubo poszatkować, dodać do wywaru. Gotować chwilkę razem. Dodać obrane i pokrojone w półplasterki marchewki i pietruszkę (można też dodać trochę zieleniny, np. liście pora i selera - ja akurat nie miałam, więc dodałam mrożoną natkę pietruszki). Wszystko gotować ok. 10 minut. Dodać obrane i pokrojone w niezbyt dużą kostkę ziemniaki. Dodać też koncentrat pomidorowy. Wymieszać i gotować dalej, aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Pomidorowy kapuśniak
Oczyszczone umyte przełożone do garnka i zalane wodą skrzydełka.
Pomidorowy kapuśniak
Poszatkowana kapusta dodana do gotującego się wywaru.
Pomidorowy kapuśniak
Obrane i pokrojone marchewki i pietruszka dodane razem z mrożoną natką do wywaru.
Pomidorowy kapuśniak
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki dodane do zupy.