wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Pomidorowy ryż z warzywami na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ryz w takiej formie można podawać samodzielnie lub z kurczakiem bądź z rybą. W każdym przypadku super jest jego ostry, wyrazisty smak.

Pomidorowy ryż z warzywami na ostro

Składniki:

Pomidorowy ryż z warzywami na ostro

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowy ryż z warzywami na ostro
Ryz chwile prazymy na odrobinie oliwy z oliwek, po jakim czasie dodajemy do niego ok.szklanki bulionu z kostki i gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu. Gdy ryz jest pol twardy, dodajemy do niego czerwona fasole, papryki pokrojone w kostki, ostra papryke w proszku oraz przecisniety przez wyciskarke czosnek. Wszystko dokladnie mieszamy. Co jakis czas podlewamy bulionem i dusimy do czasu, az ryz bedzie miekki i plyn odparuje. Na samym koncu dodajemy koncentrat pomidorowy, wszystko dokladnie mieszamy. Dla wielbicieli ostrej kuchni wysmienita forma jego podania. Dla lubiacych lagodniejsze smaki mozna zrownowazyc ostry smak ryzu lagodnie przygotowanym kurczakiem, ryba, rybnymi paluszkami. Ja uwielbiam go bez zadnych dodatkow, ale dla wszystkich obowiazuje inwencja tworcza i dowolnosc podania. SMACZNEGO!

Tagi:

ryż