Sposób przygotowania:
Pomidorowy sos do gołąbków
Pomidory (oczywiście umyte) - kroimy je w części, wkładamy do dużego słoika, dodajemy pokrojone w kawałki 2-3 ząbki czosnku i ulubione zioła. Słoik ten wkładamy do garnka, nalewamy wodę do połowy wysokości i gotujemy pod przykryciem w kąpieli wodnej przez minimum 30 minut. Po tym czasie pomidory miksujemy i przelewamy do małego garnuszka. Garnuszek umieszczamy na małym ogniu i podgrzewamy sos od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami. Jeśli sos będzie za kwaśny dodajemy trochę cukru (niekoniecznie całą łyżeczkę). Na końcu sos delikatnie zagęszczamy mąką dokładnie rozrobioną z wodą z gołąbków - nie dodajemy od razu całej tylko po trochu, aż uzyskamy pożądaną gęstość sosu (ja dodałam dosłownie odrobinę).