Sposób przygotowania:
Pomidorowy sosik z boczkiem wędzonym
Boczek wędzony pokroić w cienkie paseczki.
Podsmażyć na oleju , dodając obraną pokrojoną cebule.
Dusić aż cebula będzie miękka i szklista.
Dosypać mąkę mieszając i smażąc aż powstanie gładka masa.
Pomidory sparzyć gorącą wodą,po czym obrać ze skórki.
Pokroić na kawałki włożyć na gorący tłuszcz i podsmażać do miekkości,następnie przetrzeć przez sitko.
Przeciśnięte pomidory dodać do masy z boczku, cebuli i mąki , dodać koncentrat pomidorowy.
Zagotować cały czas mieszając.
Następnie dodać ugotowany wcześniej bulion ciągle mieszając, aby nie porobiły sie grudki.
Gotować około 7 minut na małym ogniu.
Pod koniec gotowania doprawić przyprawami do smaku, oraz dodać odrobinę tabasco.
Podawać gorący.
Podsmażyć na oleju , dodając obraną pokrojoną cebule.
Dusić aż cebula będzie miękka i szklista.
Dosypać mąkę mieszając i smażąc aż powstanie gładka masa.
Pomidory sparzyć gorącą wodą,po czym obrać ze skórki.
Pokroić na kawałki włożyć na gorący tłuszcz i podsmażać do miekkości,następnie przetrzeć przez sitko.
Przeciśnięte pomidory dodać do masy z boczku, cebuli i mąki , dodać koncentrat pomidorowy.
Zagotować cały czas mieszając.
Następnie dodać ugotowany wcześniej bulion ciągle mieszając, aby nie porobiły sie grudki.
Gotować około 7 minut na małym ogniu.
Pod koniec gotowania doprawić przyprawami do smaku, oraz dodać odrobinę tabasco.
Podawać gorący.
gusia1000