monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1328]

Pomidory faszerowane jajkami i fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Iście letnie danie. Lekko, kolorowe i do syta. W sam raz na śniadanie lub kolację. Ja przygotowałam je na rocznicowe śniadanie. Zapraszam:)

Pomidory faszerowane jajkami i fasolką  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pomidory faszerowane jajkami i fasolką

 

  • 5 pomidorów
  • 4 jajka na twardo
  • garść ugotowanej fasolki żółtej
  • mała garść młodych listków rzodkiewki
  • 40 g sera żółtego
  • 1/3 czerwonej papryki szpiczastej
  • 1 cebulka dymka
  • sół, pieprz do smaku
  • szczypta płatków chili
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania:

Pomidory faszerowane jajkami i fasolką

ETAP 1:

Pomidory faszerowane jajkami,fasolką
Pomidory przygotować do nałożenia farszu

Ostrym nożem skroić dół pomidora, aby pomidor stał. Następnie odkroić „czapeczkę” z wierzchu. Ze środka delikatnie wykroić/wyłuskać gniazda nasienne. Osuszyć.

ETAP 2:

Pomidory faszerowane jajkami,fasolką
do sałatki dodać młode listki rzodkiewki

Jajka pokroić w małą kostkę. Dodać pokrojoną również drobno fasolkę, dymkę wraz ze szczypiorkiem oraz paprykę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Listki rzodkiewki opłukać, osuszyć i wrzucić do sałatki.

ETAP 3:

Pomidory faszerowane jajkami,fasolką
doprawić majonezem i musztarda

Doprawić solą, pieprzem oraz płatkami. Dodać majonez i musztardę. Wymieszać. Nałożyć farsz do pomidorów, przykryć czapeczką i wstawić do lodówki na około godzinę. Smacznego!