Sposób przygotowania:
Pomidory faszerowane miksem zbóż, fetą i oliwkamiPrzygotowanie pomidorow
Przygotowanie dania rozpoczynamy od dokładnego umycia i osuszenia pomidorów.
Odkrawamy górną część pomidorów, za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ, solimy wnętrze pomidorów.
Przygotowanie farszu
Zboża gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowane i ostudzone zboża wsypujemy do miski. Dodajemy ser feta pokrojony w kostkę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz grubo pokrojone oliwki i miąższ z pomidorów.
Do farszu na sam koniec dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz listki bazylii. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Przygotowanie dania
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.
Pomidory napełniamy farszem i umieszczamy w formie do pieczenia wysmarowanej olejem.
Pomidory skrapiamy oliwą i zapiekamy ok. 15 minut.