grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Pomidory faszerowane miksem zbóż, fetą i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomidory faszerowane mieszanką zbóż, serem feta i zielonymi oliwkami są przepyszną i lekką propozycją na letni obiad lub kolację.

Pomidory faszerowane miksem zbóż, fetą i oliwkami

Składniki:

Pomidory faszerowane miksem zbóż, fetą i oliwkami

 

Sposób przygotowania:

Pomidory faszerowane miksem zbóż, fetą i oliwkami

Przygotowanie pomidorow

Pomidory faszerowane miksem zbóż, fetą i oliwkami
Do przygotowania przepisu wykorzystujemy pomidory mięsiste i jędrne.

Przygotowanie dania rozpoczynamy od dokładnego umycia i osuszenia pomidorów.

Odkrawamy górną część pomidorów, za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ, solimy wnętrze pomidorów.

Przygotowanie farszu

Pomidory faszerowane miksem zbóż, fetą i oliwkami
Mieszankę zbożową można modyfikować według uznania.

Zboża gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Ugotowane i ostudzone zboża wsypujemy do miski. Dodajemy ser feta pokrojony w kostkę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz grubo pokrojone oliwki i miąższ z pomidorów.

Do farszu na sam koniec dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz listki bazylii. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Przygotowanie dania

Pomidory faszerowane miksem zbóż, fetą i oliwkami
Pomidory można podawać zapiekane w piekarniku lub w wersji na zimno.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.

Pomidory napełniamy farszem i umieszczamy w formie do pieczenia wysmarowanej olejem.

Pomidory skrapiamy oliwą i zapiekamy ok. 15 minut.


Tagi:

pomidory danie