Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pomidory faszerowane tuńczykiem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smakowita przystawka z tuńczykiem i ryżem.

Pomidory faszerowane tuńczykiem i ryżem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pomidory faszerowane tuńczykiem i ryżem

 

  • 4 duże pomidory
  • woreczek ryżu
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (2x 185g) może być w kawałkach lub rozgrobniony
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • mała cebula
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Pomidory faszerowane tuńczykiem i ryżem
Pomidory umyć, odciąć dolną część, aby tworzyła „czapeczkę” i wydrążyć nasiona. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Miąższ pomidora pokroić w kostkę i odsączyć z soku, przełożyć do miski, dodać ryż i tuńczyka. Pietruszkę i cebulę drobno posiekać i dodać do reszty składników, wymieszać i doprawić do smaku. Pomidory napełnić farszem, przykryc „czapeczką”. (Farszu wychodzi więcej niż na 4 pomidory, trochę zostaje.)
Pomidory faszerowane tuńczykiem i ryżem
Ryż ugotować na sypko, pietruszkę posiekać.
Pomidory faszerowane tuńczykiem i ryżem
Pomidory umyć i wydrążyć z miąższu....
Pomidory faszerowane tuńczykiem i ryżem
Do ryżu dodać tuńczyka i wymieszać, doprawić do smaku.

Tagi:

ryż sosy