ulka77

ulka77

Kucharz
[Przepisów: 7]

Pomidory gronowe marynowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny dodatek zarówno do mięsa jak i kanapek.

Pomidory gronowe marynowane

Składniki:

Pomidory gronowe marynowane

 

  • 1 kg pomidorów gronowych;
  • 2 papryki czerwone,
  • 3 cebule,
  • 2 łyżki soli
  • zalewa:
  • 2 szklanki wody,
  • łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka kwasku cytrynowego lub 1/4 szklanki octu 10 %

Sposób przygotowania:

Pomidory gronowe marynowane
Umyte pomidory nakłuć nierdzewną szpilką, wsypać na miskę, posypać solą i odstawiać na kilka godz. Cebulę i paprykę pokroić w krążki, włożyć na 2 min do wrzącej wody i odcedzić. Układać w słoikach pomidory przekładając je papryką i cebulą. Zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet lub kwas cytrynowy. Gorącą zalewą napełnić słoiki z pomidorami, zamknąć. Wstawić napełnione słoiki do pasteryzacji na ok 20 minut.