Sposób przygotowania:
Pomidory nadziewane w sosie śmietanowym
Mięso opłukać, pokroić na kawałki, zrumienić na tłuszczu, dodać pokrojoną drobno cebulę, dusić do miękkości z niewielką ilością wody. Ugotować ryż na sypko, dodając 2 razy tyle wody do gotowania, ile jest ryżu. Miękkie mięso przepuścić przez maszynkę. Połączyć z ryżem, przyprawić solą i pieprzem, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Pomidory średniej wielkości opłukać, pościnać wierzchy, ze środka wyjąć miąższ i włożyć w to miejsce nadzienie. Przykryć pomidory ściętymi wierzchami. Tak przygotowane pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie, w wolne miejsca między pomidorami włożyć wydrążony i przetarty miąższ. Pomidory zalać zawiesiną ze śmietany i mąki i zapiekać ok.10-15 minut.