Sposób przygotowania:
Pomidory nadziewane żółtym seremPomidory
umyć, ściąć czubki, wydrążyć, odstawić do obeschnięcia na około 30 minut. Z wydrążonych środków
pomidorów, połowy porcji masła i drobno pokrojonej cebuli przygotować sos. Na
maśle podsmażyć cebulę, dodać pomidory, wszystko razem udusić, doprawić
solą. Gotowy sos przetrzeć przez sito.
Żółty ser zetrzeć na tarce, wymieszać z ubitym jajkiem, solą, pieprzem i
posiekaną natką pietruszki. Nadzieniem tym napełnić wydrążone pomidory, na
środek każdego ułożyć mały kawałek masła. Naczynie do zapiekania wysmarować
tłuszczem. Ułożyć pomidory, zalać sosem, wstawić do niezbyt gorącego
piekarnika, upiec. Przed podaniem sos pomidorowy wymieszać z jogurtem lub
śmietaną, posypać posiekaną natką
pietruszki. Podawać z kaszą kukurydzianą lub kus-kus.