Sposób przygotowania:
Pomidory pachnące ziołami
Piekarnik nastawić na 180۫ C. Blachę do piekarnika natłuścić oliwą z oliwek.
Pomidory przeciąć na połówki w poprzek i ułożyć na blasze do pieczenia. Połówki pomidorów doprawić solą i pieprzem. Zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i posiekać. Oliwę z oliwek przelać do miseczki i dodawać czosnek, tymianek, rozmaryn i natkę pietruszki. Wszystko wymieszać. Każdego pomidora polać dwoma łyżeczkami ziołowej oliwy i wstawić do piekarnika.
Zapiekać ok. 2- 3h. Pomidory powinny być chrupkie na wierzchu, lekko zaschnięte. Jeżeli pomidory za szybko się pieką i zaczynają się przypalać zmniejszyć temperaturę. Przed podaniem posypać świeżo startym parmezanem.
Pomidory przeciąć na połówki w poprzek i ułożyć na blasze do pieczenia. Połówki pomidorów doprawić solą i pieprzem. Zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i posiekać. Oliwę z oliwek przelać do miseczki i dodawać czosnek, tymianek, rozmaryn i natkę pietruszki. Wszystko wymieszać. Każdego pomidora polać dwoma łyżeczkami ziołowej oliwy i wstawić do piekarnika.
Zapiekać ok. 2- 3h. Pomidory powinny być chrupkie na wierzchu, lekko zaschnięte. Jeżeli pomidory za szybko się pieką i zaczynają się przypalać zmniejszyć temperaturę. Przed podaniem posypać świeżo startym parmezanem.