Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Pomidory w otrębowej panierce

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Panierowane, grube pomidorowe plastry - soczyste w środku i bardzo chrupiące z zewnątrz to pyszna przekąska lub nawet obiad :)

Pomidory w otrębowej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidory w otrębowej panierce

 

  • 2-3 pomidory, najlepiej podłużne i z niewielką ilością pestek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • oregano do posypania
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pomidory w otrębowej panierce
Umyte i osuszone pomidory kroję na plastry grubości ok. 3 cm. Jajko roztrzepuję w miseczce. Powierzchnie plastrów posypuję oregano, delikatnie wklepując zioła, po czym plastry panieruję po kolei : w mące, w jajku, w otrębach. Układam je na rozgrzanym oleju, delikatnie solę i smażę po 2-3 minuty z każdej strony, a po usmażeniu odsączam na papierze.
Pomidory w otrębowej panierce
Pomidory kroję na grube , trzycentymetrowe plastry
Pomidory w otrębowej panierce
Każdy plaster posypuję suszonym oregano
Pomidory w otrębowej panierce
Panieruję wg kolejności: mąka, jajko, otręby
Pomidory w otrębowej panierce
Po usmażeniu odsączam plastry na papierze

Tagi:

jajko jajka