pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Pommes dauphine czyli ziemniaczane kuleczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sposób na urozmaicenie podawanych ziemniaków lub wykorzystanie ziemniaków które pozostały z poprzedniego dnia.

Pommes dauphine czyli ziemniaczane kuleczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pommes dauphine czyli ziemniaczane kuleczki

 

 

Sposób przygotowania:

Pommes dauphine czyli ziemniaczane kuleczki
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ucieramy tłuczkiem do ziemniaków. Do utartych ziemniaków dodajemy jajka,mąkę ziemniaczaną troszkę soli i wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie jednotite ciasto ( jest ono dość rzadkie i klejące) Z ciasta formujemy kuleczki ciut większe jak orzech laskowy ( najlepiej robi się to rękami lekko zwilżonymi wodą) Gotowe kuleczki obtaczamy dokładnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy jako dodatek do kotletów,mięsa duszonego.
Pommes dauphine czyli ziemniaczane kuleczki
Etap 1 ziemniaki przeciskamy przez praskę,dodajemy pozostałe składniki,wyrabiamy ciasto i formujemy kuleczki
Pommes dauphine czyli ziemniaczane kuleczki
Etap 2 Gotowe kuleczki obtaczamy dokładnie w bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu