Sposób przygotowania:
Popapraniec z galaretkąETAP 1:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier oraz żółtka i dobrze ubij. Mąkę przesiej przez sitko i wraz z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszaj z pianą.
Na koniec dodaj olej i jeszcze raz całość przemieszaj. Masę podziel na 3 części. Do 1 części dodaj mak, do drugiej kakao a do trzeciej wiórki kokosowe.
Każdą z mas delikatnie wymieszaj i przełóż na blachę naprzemiennie (powinna powstać 3-kolorowa szachownica, na końcu mieszamy widelcem masy aby powstał marmurek).
Piecz 30 min w 180 C. Gotowe ciasto ostudzimy i przekrój na 2 części .
ETAP 2:
Mleko na budyń przelej do garnka zostawiając ok 1/4 na wymieszanie z pozostałymi składnikami. W osobnym kubeczku wymieszaj (najlepiej mikserem) mąki, cukier oraz wcześniej odlane mleko.
Gotową masę wlej na gotujące mleko i gotuj ciągle mieszając aż do uzyskania gładkiego i gęstego kremu. Następnie odstaw do wystudzenia.
Masło przełóż do miski i ucieraj mikserem aż stanie się białe, następnie dodawaj po łyżce zimnego budyniu.
Przełożenie:
biszkopt-1/2 masy- dżem jagodowy - biszkopt - 1/2 masy - dżem jagodowy - galaretka