Sposób przygotowania:
Kakaowe ciasto z kremem i galaretkami
Galaretki każdą oddzielnie rozpuścić w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu. Wylać do płaskich pojemników, odłożyć do zastygnięcia, pokroić w kostkę. Całe jajka z cukrem ubić do białości nad garnkiem z gotującą się wodą. Następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Do zimnej masy jajecznej dodać przesiane mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia, olej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 21/34 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp 180 stopni. Żelatynę wymieszać w 1/4 szkl zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ciągle ubijając dodawać adwokat. Pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i pokrojone galaretki, wymieszać. Zimne ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty, skropić ponczem z herbaty, rumu i cukru. Na 1 blat wyłożyć krem z galaretkami i przykryć drugim. Ciasto oblać rozpuszczaną w kąpieli wodnej czekoladą ( 2 kostki czekolady odłożyć do dekoracji) wymieszaną z łyżką śmietany. Gotowe ciasto po wierzchu posypać tartą czekoladą i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki.
marietta