Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kakaowe ciasto z kremem i galaretkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto kakaowe z adwokatowym kremem jest pyszne.

Kakaowe ciasto z kremem i galaretkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kakaowe ciasto z kremem i galaretkami

 

  • 6 jajek
  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem
  • 300 ml śmietanki kremowej
  • 1/2 szkl adwokata
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 galaretki kolorowe
  • poncz
  • 1/2 szkl herbaty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka śmietany

 

 

Sposób przygotowania:

Kakaowe ciasto z kremem i galaretkami
Galaretki każdą oddzielnie rozpuścić w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu. Wylać do płaskich pojemników, odłożyć do zastygnięcia, pokroić w kostkę. Całe jajka z cukrem ubić do białości nad garnkiem z gotującą się wodą. Następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Do zimnej masy jajecznej dodać przesiane mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia, olej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 21/34 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp 180 stopni. Żelatynę wymieszać w 1/4 szkl zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ciągle ubijając dodawać adwokat. Pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i pokrojone galaretki, wymieszać. Zimne ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty, skropić ponczem z herbaty, rumu i cukru. Na 1 blat wyłożyć krem z galaretkami i przykryć drugim. Ciasto oblać rozpuszczaną w kąpieli wodnej czekoladą ( 2 kostki czekolady odłożyć do dekoracji) wymieszaną z łyżką śmietany. Gotowe ciasto po wierzchu posypać tartą czekoladą i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki.
Kakaowe ciasto z kremem i galaretkami
Ciasto można wylać na 2 blaszki i upiec 2 blaty
Kakaowe ciasto z kremem i galaretkami
Do ubitej śmietany z adwokatem i żelatyną dodać galaretki
Kakaowe ciasto z kremem i galaretkami
Gotowy krem wyłożyć na jeden blat i przykryć drugim