iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Popapraniec

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepis bardzo stary ja mam go prawie 10 lat choć ostatnio o nim zapomniałam, pewnie sporo osób zna to ciasto które jest godne przypomnienia

Popapraniec Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Popapraniec

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1/4 szklanki wiórek kokosowych
  • Krem:
  • 20 dag masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 1.5 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • kilka suszonych śliwek
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Popapraniec
Białka jajek ubić na sztywno w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do uzyskania bardzo sztywnej piany, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami do masy jajecznej delikatnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać ciasto. Gotowe ciasto podzielić na trzy i kolejno do każdej porcji dodać kakao, mak i wiórki kokosowe. Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i pasami kolejno lać ciasto. Piec w temp do 180 st około 30 min. Krem: Budyń ugotować na mleku i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń ma powstać gładki krem.Upieczone i wystudzone ciasto podzielić na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie i posmarować dżemem, ale tak aby zostało nam około 3 łyżek dżemu na nim rozsmarować 3/4 całej masy budyniowej i przykryć drugim plackiem, ciasto na górze ułożyć odwrotnie jak to na dole. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i na nim tylko przesmarować pozostały dżem ( ma być tylko miejscami), następnie posypać śliwkami pociętymi w cienkie paseczki i polać miejscami rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z mlekiem. Ja ciasto posypałam dodatkowo makiem i wiórkami kokosowymi.
Popapraniec
Ciasto lać do formy pasami w kazdym smaku
Popapraniec
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić
Popapraniec
Po posmarowaniu ciasta kremem i dżemem ciasto ozdobić