Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Portugalskie Kau Kau

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosta a zarazem niespodziewanie smaczna potrawa rodem z Portugalii.

Portugalskie Kau Kau Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Portugalskie Kau Kau

 

  • 0,5 kg fasoli brązowej, czerwonej lub różowej
  • 2 litry wrzącej wody
  • 1 średnia cebula
  • 200 g kiełbasy linguica (można zastąpić inną kiełbasą aromatyczną)
  • 1 duża marchew
  • 1 brukiew (ok. 200 g)
  • 3 ziemniaki
  • 1 mała kapusta
  • 1 puszka meksykańskiego sosu pomidorowego (może być zwykły)
  • 1 - 1,5 litra wody
  • 3 łyżki soli (mniej lub więcej do smaku)

 

 

Sposób przygotowania:

Portugalskie Kau Kau
Fasolę opłukać, zalać wrzącą wodą i odstawić na co najmniej 1 godzinę.

Następnie dodać pokrojone w kostkę cebulę i kiełbasę, posolić i gotować ok. 50 minut.

Natępnie dodać pokrojone w kostkę marchew i brukiew i gotować pół godziny.

Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę oraz sos pomidorowy i wodę i gotować ok. 45 minut.

Podać z chlebem lub jako dodatek do drugiego dania.
Portugalskie Kau Kau
Fasola, linguica i ziemniaki to główne składniki Kau Kau.
Portugalskie Kau Kau
Najpierw gotujemy fasolę z kiełbasą linguica i cebulą.
Portugalskie Kau Kau
Natępnie dodajemy marchew i brukiew a potem ziemniaki i kapustę.
Portugalskie Kau Kau
Potrzebny jest duży garnek, 5 litrowy garnek wypełniony po brzegi.

Tagi:

sosy kielbasa