aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Portugalskie tartaletki ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słynny portugalski deser, wymyślony przez mnichów z zakonu Hieronimitów. Jego oryginalna nazwa, Pasties de Belem, pochodzi od nazwy ulicy, przy której znajdował się klasztor – De Belem. Przepis na te tartaletki jest jedną z największych tajemnic...

Portugalskie tartaletki ze śliwkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Portugalskie tartaletki ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Portugalskie tartaletki ze śliwkami
Cytrynę dokładnie szorujemy, obieramy z niej skórkę, razem w przeciętą laską wanilii wkładamy do garnka, wlewamy 1 szklankę mleka i zagotowujemy. Do pozostałej 0,5 szklanki mleka dodajemy: cukier, mąkę pszenną, żółtka, mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko. Krem mieszamy, trzymamy na ogniu, aż nieco zgęstnieje, ale nie gotujemy. Usuwamy skórki z cytryny, laskę wanilii i odstawiamy do przestygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 210 st.C Ciasto francuskie rozwijamy, posypujemy cynamonem i ponownie zwijamy w rulon, bez papieru. Rulon tniemy na 12 kawałków, a każdy kawałek rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremkę do muffinów wysmarowaną masłem. Do każdego zagłębienia wlewamy wystudzony krem do ¾ wysokości ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż na powierzchni pojawią się ciemne plamki. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę, po czym wyjmujemy z formy. Zamrożone śliwki wkładamy do garnka, wlewamy śliwowicę oraz około 30-40 ml wody i gotujemy, aż śliwki nieco zmiękną. Dodajemy cynamon, ewentualnie cukier do smaku (ja nie dawałam) i jeszcze ciepłe podajemy do tartaletek. Deser powinien być podawany na ciepło...
Portugalskie tartaletki ze śliwkami
Portugalskie tartaletki ze śliwkami
Portugalskie tartaletki ze śliwkami
Portugalskie tartaletki ze śliwkami
Portugalskie tartaletki ze śliwkami
Portugalskie tartaletki ze śliwkami