WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Tarta ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tarta na kruchym spodzie z budyniem waniliowym, śliwkami i galaretką przeźroczystą. Proste i pyszne ciasto.

Tarta ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta ze śliwkami

Ciasto kruche

Nadzienie

  • 1 duży budyń waniliowy na 3/4l mleka
  • 2 i 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • Ok. 300-400 g śliwek
  • 1 galaretka przeźroczysta
  • 450 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

Tarta ze śliwkami

ETAP 1:

Składniki na ciasto kruche umieścić w misce. Posiekać nożem a następnie zagnieść szybko luźne ciasto. Schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Wyjąć, rozwałkować i przełożyć do formy na tartę.

2 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń, mąkę i cukier. Wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować do zgęstnienia. Przestudzić kilka minut i wylać na ciasto. Na budyniu ułożyć połówki śliwek.

Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić na kratce.

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić. Tężejącą wyłożyć na ciasto. Schłodzić do zastygnięcia galaretki.

Tarta ze śliwkami
Tarta ze śliwkami po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Tarta ze śliwkami
Ugotowany budyń waniliowy wyłożony na ciasto
Tarta ze śliwkami
Forma silikonowa na tartę wyłożona kruchym ciastem
Tarta ze śliwkami
Zagniecione w misce ciasto kruche na spód tarty