mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Pory z kapustą w aromatycznym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pory bardzo zyskują na smaku w połączeniu z kapustą.

Pory z kapustą w aromatycznym sosie

Składniki:

Pory z kapustą w aromatycznym sosie

 

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 3 duże pory
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • słodka mielona papryka
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pory z kapustą w aromatycznym sosie
Pory oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w półkrążki. Kapustę oczyścić, poszatkować, opłukać na sicie, osączyć. Pory i kapustę włożyć do miski, oprószyć solą, wymieszać i lekko ugnieść. Odstawić na 10minut. Majonez wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Jabłko i marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi otworami. Dołożyć do kapusty i pora, dodać sos, dokładnie wymieszać. Dodać natkę i delikatnie wymieszać. Od razu podawać.