Sposób przygotowania:
pory z sosem
Pory oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, odciąć końce liści i korzeń. Ugotować w wodzie z kostką bulionową, dodać cukier.
Przygotowujemy sos: Olej mocno rozgrzewamy w niskim rondlu. Cebulę obieramy, myjemy pod letnią wodą i drobno siekamy nożem. dodajemy do rondla i podduszamy na szklisty kolor. Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, tymianek, pieprz i sól, mieszamy ciągle, dodajemy rozgnieciony czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu ok 10 min. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej. Pory podajemy polane sosem i posypane tartym serem.
Przygotowujemy sos: Olej mocno rozgrzewamy w niskim rondlu. Cebulę obieramy, myjemy pod letnią wodą i drobno siekamy nożem. dodajemy do rondla i podduszamy na szklisty kolor. Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, tymianek, pieprz i sól, mieszamy ciągle, dodajemy rozgnieciony czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu ok 10 min. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej. Pory podajemy polane sosem i posypane tartym serem.