olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Porzeczki w soku własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 180
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Uwielbiam przetwory z czarnych porzeczek - te owoce mają o wiele więcej witaminy C niż pomarańcze. Ilość cukru dostosujcie do siebie - ja preferuję naturalne przetwory, bez dominacji cukru.

Porzeczki w soku własnym

Składniki:

Porzeczki w soku własnym

 

  • 1 kg świeżych, czarnych porzeczek (przebranych i pozbawionych łodyżek),
  • 5-6 łyżek cukru (najlepiej trzcinowego),
  • drobno starta skórka z 1/2 sparzonej cytryny.

 

Sposób przygotowania:

Porzeczki w soku własnym
Porzeczki umyć, osączyć i powkładać do wyparzonych słoiczków dosyć ciasno (bo po pasteryzacji i tak opadną). Zasypać każdy słoik około 1 łyżką cukru i dodać do każdego słoiczka po sporej szczypcie drobno otartej skórki cytrynowej. Słoiki szczelnie zakręcić i kilka razy energicznie wstrząsnąć. Włożyć do wyłożonego ściereczką garnka z wodą i pasteryzować je przez 15-20 minut, wystudzić.