Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Czerwona porzeczka z miętą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Cierpka porzeczka z miętowym orzeźwieniem.

Czerwona porzeczka z miętą. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czerwona porzeczka z miętą.

 

  • 2 kg czerwonej porzeczki
  • 700 g cukru
  • kilka listków mięty

Sposób przygotowania:

Czerwona porzeczka z miętą.
Porzeczki najpierw dokładnie płuczemy, a później obieramy z resztek. Chodzi o to aby woda nie wypłukała soku z owoców. Czyste i obrane porzeczki wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. A następnie lekko podgrzewamy. Nie gotujemy...chodzi o to aby owoc puścił sok, a tym samym cukier się rozpuścił. Gdy cukier całkiem się rozpuści, porzeczki przekładamy do czystych słoików. Na wierzch każdego przed zakręceniem wkładamy 3 listki mięty. Zakręcamy, a następnie pasteryzujemy 10 min.
Czerwona porzeczka z miętą.
Owoce płuczemy przed obraniem w innej kolejności stracą dużo soku.
Czerwona porzeczka z miętą.
Zasypujemy cukrem i lekko podgrzewamy, nie gotujemy!
Czerwona porzeczka z miętą.
Na wierzch każdego słoika wkładamy po 3 listki mięty.