2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Porzeczkowe ciasto z białą polewą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wilgotne ciasto z wyraźnie wyczuwalną nutą czarnej porzeczki udekorowane polewą o smaku białej czekolady..pychotka!

Porzeczkowe ciasto z białą polewą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Porzeczkowe ciasto z białą polewą

 

  • Składniki na formę keksową 12/39 cm:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka czarnej porzeczki lub domowego dżemu z całymi owocami
  • 250g kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • gotowa biała polewa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Porzeczkowe ciasto z białą polewą
Margarynę wyjmujemy z lodówki godzinę wczesniej wkładamy do dużej miski,wsypujemy cukier i ucieramy mikserem na puszystą masę ,następnie nie przerywając ucierania wbijamy po jednym jajku aż do skończenia.Następnie dodajemy śmietanę oraz dzem z czarnej porzeczki lub całe owoce,mogą byc mrożone,mieszamy. Mąkę pszenną połaczyć z kakao i proszkiem dodać do masy i dokładnie wymieszać. Ciasto jest dosyć gęste.Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem pergaminowym formy keksowej wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy 45-50 minut w temp 180*-do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym wystudzeniu polać gotową białą polewą. Smacznego życzę:)
Porzeczkowe ciasto z białą polewą
mąkę pszenną mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia
Porzeczkowe ciasto z białą polewą
margarynę ucieramy z cukrem dodajemy jajka mieszamy
Porzeczkowe ciasto z białą polewą
gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy
Porzeczkowe ciasto z białą polewą
następnie dodajemy śmietanę i porzeczkowy dżem