Sposób przygotowania:
Porzeczkowe motylkiETAP 1
OWOCE:
Porzeczkę przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Najlepiej na papierom ręczniku.
CIASTO:
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże. Następnie dodajemy do nich łyżkę cukru i około 3 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn wyrasta rozpuszczamy masło. Rozpuszczone pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, sól oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Pod koniec dodajemy letni tłuszcz. Gdy ciasto będzie odchodzić od dłoni jest gotowe. W sumie czas wyrabiania wynosi około 20 minut. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
ETAP 2
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Z ciasta formujemy gruby wałek, który dzielimy na około 16 części. Tyle właśnie wyjdzie „motylków”. Z każdej części formujemy bułeczkę.
ETAP 3
Tak przygotowane kule, kolejno wałkujemy do uzyskania okrągłego placka o grubości około 0,5 cm.
Na każde koło nakładamy porcje czerwonej porzeczki (po około 1 łyżce).
ETAP 4
W dalszej kolejności rolujemy placki. Dwa końce otrzymanych rulonów podwijamy do spodu. Następnie każdą stronę nacinamy na środku. Nacięcie powinno mieś wymiar około 2, 5 cm.
ETAP 5
Otrzymane w ten sposób „skrzydła motyla” rozkładamy. Uformowane motylki przekładamy na blaszkę do pieczenia. Ich wierzch smarujemy jajkiem.
Wyrośnięte drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut do zrumienienia w 180°C. Gotowe możemy dodatkowo polukrować.